Fast eller variabel rente – Hvad er fordelene og ulemperne?

Når du skal låne penge, har du ofte valget mellem en fast rente eller en variabel rente. Hvis du ikke før har stiftet bekendtskab med et lån, er det meget almindeligt ikke at kende forskellen mellem de to rentetyper. Hvad fordelene og ulemperne er ved de to forskellige rentetyper, kan du blive klogere på her.

Hvad er fast rente?

Hvis du låner penge med en fast rente, betyder det, at du kender renten gennem hele låneperioden. Renten ændrer sig ikke, og du ved derfor, hvad dine udgifter er. Fordelene ved en fast rente er, at du kender omkostningerne på forhånd, så der opstår ikke ubehagelige overraskelser i løbet af låneperioden. Omvendt går du også glip af fordelene, hvis markedsrenten falder. Så vil din rente forblive fast, og du kan ende med at betale mere i forhold til, hvis du havde valgt en variabel rente. Det kan også gå den anden vej, så en fast rente ender med at være en besparelse for dig. Et lån med fast rente har en lavere risiko i forhold til et lån med variabel rente.

Hvad er variabel rente?

Tager du et lån med en variabel rente, vil renten følge markedsrenten. Den kan undervejs i låneperioden både stige og falde. Falder den kan du ende med et rigtig billigt lån. Stiger den, kan du ende med et lån, der er dyrere, end hvis du havde valgt et lån med fast rente. Den variable rente er for dig, der godt tør løbe en risiko, når du låner. Det kan både blive billigt, men det kan også blive dyrere.

Hvad skal jeg vælge?

Om du skal vælge et lån med fast eller variabel rente kommer meget an på, hvor stor din risikovillighed er, samt hvor solid din økonomi er. Ønsker du at kende dine omkostningerne ved lånet, vil en fast rente være klart det bedste for dig. Har du ikke noget i mod at løbe en risiko for potentielt at opnå en gevinst, vil et lån med en variabel rente fra kviklanet.dk være et oplagt valg.

Skal du for eksempel tage et boliglån, kan det være en fordel både at få et tilbud på et lån med fast og variabel rente. Selvom du vælger et lån med variabel rente, er det stadig en god idé at kende til renten fra lånets begyndelse. Efterfølgende vil renten fastsættes med jævne mellemrum. Det kan for eksempel være hvert halve eller hvert hele år. Hvad der præcist er gældende for dit lån, vil være nærmere defineret i lånetilbuddet.

Navigation